lunes, 11 de marzo de 2013

Ruta daliniana


Ruta daliniana pel territori de Catalunya, tenint en compte les localitats significatives en l'itinerari vital i artístic de Salvador Dalí.

A continuació, es mostren les diverses localitats amb l'ordre cronològic dels fets més rellevants de la vida de Salvador Dalí.


FIGUERES

1904 Salvador Dalí neix a Figueres.

1912 Primer estudi al terrat de casa seva, entre d’altres obres fa una reproducció de fang de la Venus de Milo.

1916 Es posa malalt i els seus pares l’envien a Casa dels Pichot, a una finca anomenada el Molí de la Torre a les afores de Figueres. Família de pintors i músics, amics de la família. A través de la col·lecció que posseeix el pintor Ramón Pichot, descobreix l’impressionisme.

1919 Es celebra la primera exposició de la seva obra en el Teatre Municipal de Figueres, futur Teatre-Museu Dalí.
Aquell mateix any funda la revista Studium amb amics de l’institut on publica els seus primers escrits. També inicia un diari personal amb el títol “Les meves impressions i records íntims” fins el 1920.

1926 Retorna a Figueres i es dedica a pintar.

1927 Realitza el servei militar al castell de Sant Ferran de Figueres.

1929 Any de la ruptura familiar.

1935 Es trasllada a Figueres on es reconcilia amb la seva família.

1961 La seva ciutat natal l’homenatja. Comença la gestació del Teatre-Museu Dalí.

1970 Publica Dalí, per Dalí. Ja han començat les obres per a construir el Museu Dalí de Figueres.

1974 S’inaugura el Museu Dalí de Figueres, coronat per una gran cúpula geodèsica obra de Pérez Piñero, és el seu segon museu ja que el 1971 s’inaugura un altre a Cleveland, Ohio.

1983 Es celebra una gran exposició antològica: “400 obres de Salvador Dalí de 1914 a 1983” a Barcelona, Figueres i Madrid. Les seves últimes obres pictòriques daten d’aquest període.

1984 A causa de l’incendi al Castell de Púbol es trasllada definitivament a Torre Galatea, Figueres, on viurà fins la seva mort.

1989 El 23 de Gener Dalí mor a Figueres i és enterrat el dia següent al Teatre-Museu de Figueres.

CADAQUÉS

1929 Passa l’estiu a Cadaqués i rep la visita del galerista Camille Goemans i la seva companya, René Magritte amb la seva dona, Luis Buñuel, Paul Éluard i Gala, amb la seva filla, Cécile. Allà coneix a qui serà la seva dona durant la resta de la seva vida.

PORTLLIGAT

1982 Gala mor el 10 de Juny a Portlligat i Dalí abandona la pintura i la seva activitat pública es veu disminuïda considerablement.

1948 Pinta les primeres obres religioses, les dos versions de Madonna de Port Lligat.

GIRONA

1958 El 8 d’Agost Dalí i Gala es casen al Santuari dels Àngels a Sant Martí Vell, a prop de Girona.

BARCELONA

1922 Participa en el Concurs-exposició d’obres d’art originals d’estudiants de l’Associació Catalana d’Estudiants que es celebra a les Galeries Dalmau de Barcelona, on la seva obra rep el premi del Rector de la Universitat.

1926 Participa en diverses exposicions a Barcelona.

1927 Es celebra la seva segona exposició individual a les Galeries Dalmau de Barcelona i participa en el “II Saló de Tardor” de la Sala Parés també a Barcelona.

1928 Publica el Manifest Antiartístic Català juntament amb Lluís Montanyà i Sebastià Gasch.

1956 Pronuncia una conferencia-homenatge a Gaudí en el Parc Güell de Barcelona, on realitza una obra davant els assistents.

1983 Es celebra una gran exposició antològica: “400 obres de Salvador Dalí de 1914 a 1983” a Barcelona, Figueres i Madrid. Les seves últimes obres pictòriques daten d’aquest període.

PÚBOL

1982 El Rei Juan Carlos I  el nombra Marqués Dalí de Púbol. Es trasllada a viure al castell de Púbol.

1984 S’incendia el castell de Púbol

No hay comentarios:

Publicar un comentario