lunes, 11 de marzo de 2013

Qui era Salvador Dalí?





Salvador Dalí va nèixer a Figueres l'any 1904 dins d'una família burgesa. Més tard escriuria: "Als tres anys volia ser cuiner. Als cinc volia ser Napoleó. La meva ambició no ha fet més que crèixer i ara és la d'arribar a ser Salvador Dalí i res més. Per altre banda, això és molt complicat ja que a mesura que m'apropo a Salvador Dalí, ell s'allunya de mi".
Es definia a ell mateix com a "pervers polimorf, endarrerit i anarquitzant", també com a "tou, dèbil i repulsiu", i en cap racó de la seva biografia estava previst que trobés l'equilibri i la pau, va decidir ser excessiu en tot, intrepretar nombrosos personatges i sublimar la seva angoixa en una pluralitat de deliris humorístics i sòrdids. Ha estat i segueix sent una figura que passarà a la història com un dels grans artistes del segle XX, també per ser un dels primers a fer de la seva vida i obra un objecte de màrqueting.

 

Per a realitzar aquest blog hem utilitzat les fonts llibresques següents:

Quaderns Crema. L'alliberament dels dits. Novembre 1995. Barcelona.
 

Vicens Vives. Història de l'art. Primera edició, 2009. Barcelona.

Dawn Ades; pròleg de Fernando Arrabal. Dalí. Barcelona : Folio, 2004
 
Salvador Dalí i Federico García Lorca: La persistència de la memòria
Barcelona : Viena : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, DL 2004
 
Dalí, icono y personaje. Laia Rosa Armengol. Madrid : Cátedra, 2003
 
Salvador Dalí 1904-1989. Vida secreta de Salvador Dalí. Barcelona : Empúries, 1993

Tenint en compte que són llibres oficials i contrastats, considerem que les fonts són fiables i de garantia. També em utilitzat diverses pàgines webs per a complementar la informació. Són les següents:

La pàgina web oficial de la Fundació Gala - Salvador Dalí: http://salvador-dali.org/contacte.html. També és fiable ja que és la seva pàgina oficial i contrasten la informació, alhora, tenen documents per a confirmar la fiabilitat de la informació que proporcionen.
I finalment dos pàgines web que no consta ni l'autor ni la data d'edició i que per tant poden resultar sospitoses però les hem contrastat amb la resta d'informació i ens han servit per a fer la introducció a la vida de Salvador Dalí, aquesta primera entrada al blog. Són les següents:
 http://www.biografiasyvidas.com/biografia/d/dali.htm i http://usuarios.multimania.es/munecadali/bibliogr.htm

No hay comentarios:

Publicar un comentario