martes, 12 de marzo de 2013

Entrevista a Imma Parada


Hem entrevistat a Imma Parada Soler, responsable de Comunicació de la Fundació Gala-Salvador Dalí. Viu a Figueres i fa divuit anys que treballa a la Fundació, deu dels quals a l’Àrea de Comunicació.

Benvolguda Imma, series tan amable de respondre algunes preguntes per a facilitar-nos informació entorn al turisme relacionat amb Salvador Dalí?

- Benvolguda, em pots enviar el qüestionari i contactar amb mi a aquest mail per a més dubtes.


Seria possible promocionar el turisme de la zona a través d'un documental de Dalí? 

- Sí, de fet tant empreses privades com ens públics utilitzen Dalí com a recurs per a promocionar la zona.

 
S'han dut a terme experiències documentals (per a audiovisual) en aquest sentit? En cas de que sí, com es pot accedir a elles? En cas que no, està pensat un projecte per a realitzar-ho?
- Sí. A nivell públic, el Patronat de Turisme Costa Brava utilitza sempre Dalí com a atractiu en les seves campanyes i en fires com ara FITUR. La Fundació Dalí, de la seva banda, va editar un audiovisual en motiu del centenari del naixement de l’artista, l’any 2004: http://www.salvador-dali.org/fundacio/any-dali/videoclip.html
Moltes gràcies per la teva atenció.
- Confio que la informació et sigui d'utilitat. Ben cordialment, Imma Parada.
 mail de contacte: comunicacio@fundaciodali.org
També compten amb un arxiu pdf en memòria de Salvador Dalí de l'any 2008. És el següent: http://www.salvador-dali.org/media/upload/arxius/memories/memoria08catesp.pdf
 

lunes, 11 de marzo de 2013

Ruta daliniana


Ruta daliniana pel territori de Catalunya, tenint en compte les localitats significatives en l'itinerari vital i artístic de Salvador Dalí.

A continuació, es mostren les diverses localitats amb l'ordre cronològic dels fets més rellevants de la vida de Salvador Dalí.


FIGUERES

1904 Salvador Dalí neix a Figueres.

1912 Primer estudi al terrat de casa seva, entre d’altres obres fa una reproducció de fang de la Venus de Milo.

1916 Es posa malalt i els seus pares l’envien a Casa dels Pichot, a una finca anomenada el Molí de la Torre a les afores de Figueres. Família de pintors i músics, amics de la família. A través de la col·lecció que posseeix el pintor Ramón Pichot, descobreix l’impressionisme.

1919 Es celebra la primera exposició de la seva obra en el Teatre Municipal de Figueres, futur Teatre-Museu Dalí.
Aquell mateix any funda la revista Studium amb amics de l’institut on publica els seus primers escrits. També inicia un diari personal amb el títol “Les meves impressions i records íntims” fins el 1920.

1926 Retorna a Figueres i es dedica a pintar.

1927 Realitza el servei militar al castell de Sant Ferran de Figueres.

1929 Any de la ruptura familiar.

1935 Es trasllada a Figueres on es reconcilia amb la seva família.

1961 La seva ciutat natal l’homenatja. Comença la gestació del Teatre-Museu Dalí.

1970 Publica Dalí, per Dalí. Ja han començat les obres per a construir el Museu Dalí de Figueres.

1974 S’inaugura el Museu Dalí de Figueres, coronat per una gran cúpula geodèsica obra de Pérez Piñero, és el seu segon museu ja que el 1971 s’inaugura un altre a Cleveland, Ohio.

1983 Es celebra una gran exposició antològica: “400 obres de Salvador Dalí de 1914 a 1983” a Barcelona, Figueres i Madrid. Les seves últimes obres pictòriques daten d’aquest període.

1984 A causa de l’incendi al Castell de Púbol es trasllada definitivament a Torre Galatea, Figueres, on viurà fins la seva mort.

1989 El 23 de Gener Dalí mor a Figueres i és enterrat el dia següent al Teatre-Museu de Figueres.

CADAQUÉS

1929 Passa l’estiu a Cadaqués i rep la visita del galerista Camille Goemans i la seva companya, René Magritte amb la seva dona, Luis Buñuel, Paul Éluard i Gala, amb la seva filla, Cécile. Allà coneix a qui serà la seva dona durant la resta de la seva vida.

PORTLLIGAT

1982 Gala mor el 10 de Juny a Portlligat i Dalí abandona la pintura i la seva activitat pública es veu disminuïda considerablement.

1948 Pinta les primeres obres religioses, les dos versions de Madonna de Port Lligat.

GIRONA

1958 El 8 d’Agost Dalí i Gala es casen al Santuari dels Àngels a Sant Martí Vell, a prop de Girona.

BARCELONA

1922 Participa en el Concurs-exposició d’obres d’art originals d’estudiants de l’Associació Catalana d’Estudiants que es celebra a les Galeries Dalmau de Barcelona, on la seva obra rep el premi del Rector de la Universitat.

1926 Participa en diverses exposicions a Barcelona.

1927 Es celebra la seva segona exposició individual a les Galeries Dalmau de Barcelona i participa en el “II Saló de Tardor” de la Sala Parés també a Barcelona.

1928 Publica el Manifest Antiartístic Català juntament amb Lluís Montanyà i Sebastià Gasch.

1956 Pronuncia una conferencia-homenatge a Gaudí en el Parc Güell de Barcelona, on realitza una obra davant els assistents.

1983 Es celebra una gran exposició antològica: “400 obres de Salvador Dalí de 1914 a 1983” a Barcelona, Figueres i Madrid. Les seves últimes obres pictòriques daten d’aquest període.

PÚBOL

1982 El Rei Juan Carlos I  el nombra Marqués Dalí de Púbol. Es trasllada a viure al castell de Púbol.

1984 S’incendia el castell de Púbol

Qui era Salvador Dalí?





Salvador Dalí va nèixer a Figueres l'any 1904 dins d'una família burgesa. Més tard escriuria: "Als tres anys volia ser cuiner. Als cinc volia ser Napoleó. La meva ambició no ha fet més que crèixer i ara és la d'arribar a ser Salvador Dalí i res més. Per altre banda, això és molt complicat ja que a mesura que m'apropo a Salvador Dalí, ell s'allunya de mi".
Es definia a ell mateix com a "pervers polimorf, endarrerit i anarquitzant", també com a "tou, dèbil i repulsiu", i en cap racó de la seva biografia estava previst que trobés l'equilibri i la pau, va decidir ser excessiu en tot, intrepretar nombrosos personatges i sublimar la seva angoixa en una pluralitat de deliris humorístics i sòrdids. Ha estat i segueix sent una figura que passarà a la història com un dels grans artistes del segle XX, també per ser un dels primers a fer de la seva vida i obra un objecte de màrqueting.

 

Per a realitzar aquest blog hem utilitzat les fonts llibresques següents:

Quaderns Crema. L'alliberament dels dits. Novembre 1995. Barcelona.
 

Vicens Vives. Història de l'art. Primera edició, 2009. Barcelona.

Dawn Ades; pròleg de Fernando Arrabal. Dalí. Barcelona : Folio, 2004
 
Salvador Dalí i Federico García Lorca: La persistència de la memòria
Barcelona : Viena : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, DL 2004
 
Dalí, icono y personaje. Laia Rosa Armengol. Madrid : Cátedra, 2003
 
Salvador Dalí 1904-1989. Vida secreta de Salvador Dalí. Barcelona : Empúries, 1993

Tenint en compte que són llibres oficials i contrastats, considerem que les fonts són fiables i de garantia. També em utilitzat diverses pàgines webs per a complementar la informació. Són les següents:

La pàgina web oficial de la Fundació Gala - Salvador Dalí: http://salvador-dali.org/contacte.html. També és fiable ja que és la seva pàgina oficial i contrasten la informació, alhora, tenen documents per a confirmar la fiabilitat de la informació que proporcionen.
I finalment dos pàgines web que no consta ni l'autor ni la data d'edició i que per tant poden resultar sospitoses però les hem contrastat amb la resta d'informació i ens han servit per a fer la introducció a la vida de Salvador Dalí, aquesta primera entrada al blog. Són les següents:
 http://www.biografiasyvidas.com/biografia/d/dali.htm i http://usuarios.multimania.es/munecadali/bibliogr.htm